Zwarte lijst

Ook bij geld lenen zonder bank zal de zwarte lijst worden geraadpleegd door kredietverstrekkers. Hiermee verschaffen zij zichzelf namelijk informatie over de persoon die bij hen een krediet aanvraagt. Consumenten komen op de zwarte lijst terecht op het moment dat zij te laat zijn met de aflossing van hun schuld. Zij worden dan door de kredietverstrekker aangemeld en zodoende worden zij dus op de lijst geplaatst. Uiteraard geldt dit ook voor consumenten die hun aflossing helemaal niet doen. Omdat kredietverstrekkers dus op de zwarte lijst kijken weten zij snel of zij u een lening kunnen toevertrouwen of niet. Als u als wanbetaler geregistreerd staat zullen uw kansen op het verkrijgen van een lening natuurlijk een stuk kleiner zijn. Er zal namelijk altijd worden gekeken of u als wanbetaler bekend staat.

Hoe lang blijft u op de zwarte lijst staan?

Indien u op de zwarte lijst bent vermeld als zijnde een wanbetaler, dan wilt u daar zo snel mogelijk vanaf. Hoe doet u dat precies? Allereerst zult u natuurlijk uw bestaande schulden in moeten lossen. Uw kredietverstrekker is verplicht u te melden bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren als u een schuld heeft opgebouwd, maar zij zijn net zo goed verplicht te melden als u uw schuld weer heeft afbetaald. Dat is ook zeer belangrijk, want ook dit wordt dan genoteerd op de zwarte lijst. Toch bent u dan nog niet direct van de zwarte lijst af. De notering blijft vanaf dat moment namelijk nog een jaar geregistreerd staan. Hoe sneller u dus aflost, hoe eerder uw naam ook weer van de lijst verwijderd is. Dat biedt u voordelen met betrekking tot het verkrijgen van een geldlening, maar bijvoorbeeld ook bij een creditcard aanvraag. U zorgt er dus best voor dat u altijd keurig uw aflossingen op tijd doet, zodat kredietverstrekkers u nu hoeven te melden.

Gegevens zwarte lijst aanvragen

U kunt uw eigen gegevens opvragen als u wilt weten of u op de zwarte lijst staat. Dit kunt u doen bij de Nationale Bank van België. Dit kunt u zowel via de post doen als via internet. Er zijn geen kosten verbonden aan het opvragen van uw eigen gegevens. Door dit te doen weet u in elk geval al wat beter hoe u ervoor staat, zeker indien u een nieuwe lening wilt gaan afsluiten. Echter wordt hierbij natuurlijk niet alleen op de zwarte lijst gekeken, maar ook naar uw financiële situatie.