Hypothecaire lening

Wanneer u geld wilt gaan lenen voor de aankoop van een woning, dan spreekt men van een hypothecaire lening. Dit is dus een lening die specifiek bedoeld is om vastgoed te financieren. Anders dan bij andere vormen van geld lenen is het bij een hypothecaire lening zo dat u onderpand inbrengt voor de lening, namelijk uw woning. Zeker met de stijgende huizenprijzen is het voor een bank gunstig. De kans groot is dat op termijn uw woning zal stijgen in waarde.

Bij een hypothecaire lening lost u net als bij iedere andere lening maandelijks af op de lening. Daar bovenop betaalt u dan ook nog de rentevoet waartegen u de lening af heeft kunnen sluiten. Overigens is het niet noodzakelijk om al een lening te hebben afgesloten op het moment dat u een woning wilt gaan kopen. U kunt namelijk een woning kopen met opschortende voorwaarde vragen. Mocht het u na de aankoop van een woning dan toch niet lukken om een hypothecaire lening rond te krijgen, dan zal de koop van de woning automatisch worden geannuleerd.

Betalingsachterstand

Heeft u in het (recente) verleden een betalingsachterstand opgelopen? Dat is over het algemeen geen goed nieuws op het moment dat u op zoek naar een hypothecaire lening bent. Met een betalingsachterstand komt u namelijk op de zwarte lijst terecht en dit zal het kunnen lenen van geld bemoeilijken. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u al een hypotheek heeft en dat u door onvoorziene omstandigheden niet in staat bent om de maandelijkse aflossing te voldoen. Ook dan zal dit leiden tot een notitie op de zwarte lijst, waardoor het in de toekomst ook weer lastig zal zijn om een lening aan te gaan.

Lage rentevoet

Als we de verschillende manieren van een lening afsluiten naast elkaar leggen, dan komt duidelijk naar voren dat de hypothecaire lening tot de goedkopere varianten behoort. U kunt met een dergelijke lening dan ook rekenen op een lage rentevoet en daarmee dus een relatief goedkope lening. Dit komt omdat een bank met deze lening een betrekkelijk laag risico loopt, aangezien uw woning als onderpand dient.

Een lage rentevoet betekent in deze overigens niet per se dat u ook met lage maandelijkse kosten te maken zult krijgen, want dit heeft ook vooral te maken met de hoogte van de lening. Des te hoger deze uitvalt, des te meer kosten u ook zult moeten maken om de lening te gaan aflossen. Uiteraard is een lage rentevoet alsnog zeer gunstig en zal het de maandlasten zoveel mogelijk drukken. Vergelijk daarom eerst en kies voor de kredietverstrekker met het beste aanbod. Het komt bij sommige kredietverstrekkers voor dat de rentevoet fluctueert, afhankelijk van de hoogte van de hypothecaire lening die u op het oog hebt.

Overbruggingskrediet

Naast de hypothecaire lening is er ook nog het overbruggingskrediet. Het overbruggingskrediet kan een interessante optie zijn op het moment dat u een nieuwe woning op het oog hebt. Dit terwijl u uw oude woning nog moet verkopen. Zoals de naam al zegt overbrugt u met het overbruggingskrediet de periode dat u nog niet over voldoende financiën beschikt. Zelf heeft u nog niet het geld dat benodigd is voor de aankoop. Dit geld heeft u pas bij verkoop van uw huidige woning.

Wel is het zo met een overbruggingskrediet dat de bank een zeker risico loopt. Dit komt omdat u met het afsluiten van een overbruggingskrediet ineens met dubbele maandlasten komt te zitten. U betaalt immers ook nog iedere maand voor uw huidige hypothecaire lening. Daardoor is deze lening vaak belast met een hogere rente.